Sneeuw ruimen voor beginners

Hoera!! Het sneeuwt. Het sneeuwt al de hele dag!! Grote vlokken, kleine vlokken, weer grote vlokken. Binnen een uur is de wereld helemaal wit, binnen twee uur zie je alleen nog maar “kussens” in de tuin, daar waar de struiken staan. In de grote salon is het gezellig, de haard gaat aan, de apéro staat op tafel, uit de keuken ruikt het heerlijk…..
Een beginnende herbergier in de Alpen denkt dan: prima, gaat goed, laat maar lekker sneeuwen. De volgende ochtend echter ligt er zo veel sneeuw, dat het sneeuwruimen een zware klus wordt. Je staat vroeg op, ziet dat er een meter ligt, pakt de sneeuwschep aan gaat aan de slag. Oeps. Na een half uur blijkt dat je het sneeuw management niet goed hebt gedaan. Je hebt de sneeuw daar neergegooid waar je straks ook nog moet ruimen. Pffff. En na een half uur voel je je schouder. Links. En rechts. En je ellebogen, allebei. En je rug… en de dag moet nog beginnen! Een week later blijk je een tenniselleboog te hebben, en een ontwrichte schouder. De sneeuw die niet op tijd was weg geruimd is ook in elkaar gezakt. Een grote dikke plak die verijsd is. Grrrr. En het seizoen is nog lang.
Nee, dan de ervaren herbergiers. Het eerste wat ze doen is goed luisteren. Ah…daar is de sneeuwschuiver. Even met de mannen praten. Of ze ook ff de parking willen schuiven. Ja, de privé parking. Ja, en dan straks een kopje koffie of een glaasje? Prima, merci. En als het dan nog een uurtje door gesneeuwd heeft, en er alweer 30 cm ligt, dan roep je tegen je gasten: “Jongens kijk wat een fantastische hoeveelheid sneeuw is er gevallen! Wie heeft er zin om even te helpen sneeuw ruimen? Ik heb hier 4 scheppen ….”Sneeuw ruimen voor beginners.